250dvěstěpadesátka na kole

Staviteli trati na dvěstěpadesátku, Mírovi Drobníkovi, se během prázdnin podařilo něco neuvěřitelného. Celou trasu našeho závodu projel na kole! Sólo celých 244.2 km! Gratulujeme! Proč do toho šel, jak se mu jelo a za kolik to vlastně dal, prozrazujeme v následujícím rozhovoru.

Jak Tě taková šílenost vůbec napadla?

Když jsem viděl jak rychle někteří účastníci závodu zvládají trať, říkal jsem si, jestli bych jim stačil alespoň na kole. Na jednom úseku to zkoušet je nespravedlivé, protože jde o to, jaký vybereš, takže jediné, jak to zjistit je, to objet celé. Navíc jsem už dýl plánoval si dát aktivitu delší než 15 hodin a tohle byla organizačně velmi jednoduchá akce.

Jak jsi se připravoval?

V červnu jsem jel 7-denní etapový závod v Alpách, taky jsem jel L´Etap ve Francii, takže vytrvalostní jízda na kole.

Jak to všechno probíhalo?

Velmi jednoduše, na akci mi vyšla neděle, takže jsem si řekl, že musím vyrazit včas, abych se rozumně vrátil a mohl jít druhý den do práce. Vstávačka ve 3:15 a ve 4 hodiny start. Na trasu jsem nastoupil v místě, kam to mám nejblíž, což jsou Dolánky. Tím pádem jsem začal úseky 23 a 24 a následně projel standardním startem v kempu Sedmihorky do prvního úseku. První hodinu a půl jsem jel s čelovkou, pak už vše za světla. Původní plán byl, že pojedu průměr necelých 20km/hod a zastávkami na občerstvení to spadne na 15. Ale po prvních 50km jsem zjistil, jak pomalu mi to jde, jak moc mě brzdí těžší terén a že to nezrychlím. Po období sucha a následné bouřce je hodně cest vymletých a spousta volného kamení na rychlosti cyklistovi nepřidá. Nezbylo než prakticky vynechat pauzy, jinak by to bylo fakt na dlouho. Výsledný čas je tak velmi blízko plánovanému, ale průběh byl jiný, než jsem čekal.

Jel jsi na gravelu. Proč? A byla to správná volba?

Gravela jsem zvolil kvůli rychlosti na běžných cestách a tím úspoře energie. Říkal jsem si, že těch pár sjezdů prostě pojedu pomaleji, ale že se to vyplatí. Reálně mě jako znalce trati překvapilo, kolik pro kolo těžkých míst tam je. Pro příští pokus bych asi zvolil horské kolo. Trať dvěstěpadesátky je stavěná pro trailové běhání a vodit kolo okolo Sokola nebo Reigrovou stezkou není snem žádného cyklisty. Já jsem si to nastavil tak, že pojedu trasu naprosto identickou s letošním závodem a tím pádem jsem se žádným přemýšlením o alternativních cestách nemusel zabývat.

Měl jsi nějakou krizi?

Fyzicky se mi to podařilo zvládnout docela dobře, věděl jsem co mě čeká a že nemůžu moc plýtvat silami. Bylo mi jasné, že ta největší stoupání mě čekají na závěr. A opravdu Tábor, Kozákov a Kopanina nezklamaly.

Jak jsi řešil jídlo a pití?

Měl jsem domluvenou rodinnou podporu a zhruba po 5 hodinách jsem si mohl nabrat připravené jídlo a pití. Šel jsem do akce s tím, že musím pořád jíst a pít, proto jsem si na kolo vzal větší brašnu, abych si mohl vést rohlíky, tyčinky a třetí láhev s pitím. Měl jsem pravidlo každou hodinu nuceně něco k jídlu a hodně pít. To byl podle mě důvod, proč jsem nespadl do nějaké krize.

Největší zážitek?

Ranní svítání je vždycky super, prázdný Skalák jsem měl sám pro sebe, na cestě jsem musel rozhánět pouze srnky. Celá cesta šla poměrně hladce, pouze jeden lehký pád, takže pak už jen čekání na euforii v cíli.

Měl bys nějaký vzkaz pro toho, kdo by si to chtěl zajet taky?

Krásný vytrvalostní trénink výkonnosti a vůle. Je potřeba počítat s tím, že některá místa jsou pro cyklistiku nevhodná, tak si vezmi boty, ve kterých se dobře chodí :-) Výhodou je, že nemusíš přemýšlet nad trasou, ta je prostě daná a Český ráj si dostatečně užiješ.

Ještě jednou gratulujeme! Skvělý výkon!

Start: 7.10.2022 - 4:05
Cíl: 7.10.2022 - 21:01
Čas: 16:56
Délka: 244.2 km
Převýšení: 5.570 m