Běh napříč republikou

Na předposlední srpnový víkend se chystá nový běžecký projekt: Běh napříč republikou. Čechy budou současně protínat čtyři běžecké štafety, aby se se potkaly ve stejný čas v geografickém středu republiky, ve vesnici Číhošť. O tomto zajímavém a netradičním nápadu jsme si povídali s jeho autorem Pavlem Záchou.

Mohl bys stručně Běh napříč republikou popsat?

Je to takový štafetový happening, který začíná v různých koutech naší republiky a končí v jeden moment na jednom místě, uprostřed republiky. Přesněji v jeho geografickém středu v Číhošti. Není to štafetový závod, ale běh napříč republikou v relativně pohodovém a jasně definovaném tempu. Trasa je daná, časy předávek taky. Každý tedy ví, kdy a kde se může přidat. Letos se běží paralelně 4 trasy, trochu ikonicky z nejzazších míst republiky (nejsevernějšího, nejjižnějšího, nejvýchodnějšího a nejzápadnějšího bodu). A každá trasa se běží pohromadě, tedy pokud se nějaká hromada běžců dohromady dá 

Jak jsi na ten nápad přišel?

Běhám už dlouho, intenzivněji posledních 12 let. Ale nebaví mě pobíhat pořád kolem domu, a tak si plánuji při jakékoli možnosti výběh tam, kde se zrovna vyskytnu. Boty, kraťasy, tričko, pití, batůžek a mobil. Nic víc k tomu není třeba. A tak jsem v sedle svých bot pomalu začal objevovat krásy naší republiky. Doposud jsem proběhl přes 10 tisíc kilometrů napříč naší domovinou a pořád mě to baví. A to i díky kamarádům, které jsem při běhání poznal. Společně občas naplánujeme výběh v nějakém hezkém koutě republiky, a kromě běžeckých zážitků si u toho i dobře pokecáme. Postupem času jsme dali dohromady i tým na VltavaRun, poslední dobou běháme hlavně RunLabeRun, zúčastnili jsme se ale i 250ČR nebo BerounkaRun. Závody ale primárně nevyhledávám, běhám hlavně pro radost. A spojení štafetového běhu v tempu, které zvládne velká část hobby běžců, mě láká už delší dobu.

Jaké máš zkušenosti s podobnými výzvami/projekty?

Výzvy mám rád obecně. Když si to v hlavě srovnám, tak se pak do toho pustím. Kromě zmíněných štafetových běhů, kde jsem většinou v roli kapitána a plánovače, jsem s velkým přispěním kamarádů mohl loni uskutečnit jeden ze svých snů - štafetový přeběh republiky od východu na západ. 82 hodin, 753 km, 64 úseků, 22 střídajících běžců. A protože se to i přes pár drobných komplikací povedlo, teď přichází podobná, ale trochu lépe řešená výzva.

Kam si přeješ, aby se BNR posunul do budoucna a co máš jako cíl na letošní rok?

Pro letošek je cíl jednoduchý – zvládnout 4 štafety naráz a v neděli 20.8. se v 16:00 ze všech směrů potkat v Číhošti u kamenného pomníku značícího geografický střed republiky. Aby se tak stalo, bude se muset proběhnout 1260 km tras na 120 úsecích. A do budoucna? To záleží, jak to dopadne letos. Nasaju atmosféru, rád si vyslechnu komentáře, připomínky a návrhy. A pak se uvidí. Třeba pro příště přidáme i jiné trasy, možná si vlastní trasu do Číhošti poskládá nějaký tým sám. A když zrovna ty budeš nadšený běžec, kterému probíhá štafeta v poklidném tempu za humny, nepřidáš se…?

Jak se mohou běžci zapojit?

Ke zdárnému průběhu celé akce jsou potřeba vodiči. To jsou běžci, kteří štafetově posunují GPS tracker, drží aw trasy a běží vhodným tempem. Jsou páteří celé akce. Je potřeba si uvědomit, že neexistuje žádné speciální značení, jak ho známe ze štafetových běhů. Je jen trasa vytyčená v mapy.cz, velmi často však vede po turistických značkách. Vodič by měl mít tedy trasu v rozumné míře nastudovanou, uloženou v mobilu, a měl by být schopen běžet přiměřeně na stanovený čas. Není ale třeba být z toho ve stresu. Krátké zakufrování neznamená žádnou katastrofu. A také zde neplatí pravidlo nutnosti střídání na další předávce. Každý vodič může vést klidně 2 i více úseků za sebou. Platí ale vždy pravidlo, že by měl všechny své úseky zvládat s dostatečnou fyzickou rezervou. Vodiči se můžou na vybrané úseky hlásit přes formulář. Dostanou i malý dárek v podobě „vodičovské“ pásky na ruku. Ideální je, když by z organizačních i bezpečnostních důvodů na každém úseku byli vodiči dva, ale i s jedním se poběží. Druhou skupinu tvoří neorganizovaní běžci. To je vlastně kdokoli, kdo se chce přidat jen tak. Může se připojit kdekoli a zase opustit štafetu tam, kde to uzná za vhodné. Nemusí se tedy nikde hlásit předem. A tohle je vlastně jeden z cílů akce. S trochou nadsázky si možná někdo vzpomene na štafetu s olympijským ohněm, nebo na houf běžců za Forestem Gumpem 😊

Když bych se chtěl přidat, s čím mám počítat, na co se připravit

Přípravy jsou dosti podobné štafetovým závodům. Vlastní doprava, strava i ubytování, nabitý mobil, na noční běhy světlo a reflexní prvky. Běží se za plného silničního provozu.

Jak jinak mohou účastníci dvěstěpadesátky projekt podpořit?

Věřím, že jsou to nadšenci do běhání jako mnoho jiných. Ale možná kolem sebe mají někoho, kdo se jim nevešel do týmu. Třeba proto, že byl přece jen pomalejší, nebo nemá rád tíhu zodpovědnosti, když je zvyklý běhat třeba jen „kolem baráku“. Pozvěte ho. Tady má šanci se neztratit a nikoho nebrzdit.

Chtěl bys ještě něco dodat/doplnit?

Akce se koná od pátku do neděle 18.-20.8. Každá trasa však startuje ve svůj stanovený čas, abychom se v neděli v Číhošti všichni potkali ve stejný čas. Harmonogram tras je k nahlédnutí na následujících odkazech: Sever (start: sobota v 10:13), Jih (start: sobota ve 14:28), Východ (start: pátek v 15:46),  Západ (start: pátek v 19:24). V každé tabulce je odkaz na mapu dané trasy. Naleznete tam i aktuální obsazenost (a tedy i potřebu) vodičů na jednotlivých úsecích. Hlásit se můžete přes formulář (viz výše).

Děkujeme za rozhovor a držíme palce!