Fotograf Ondřej Holas

V průběhu roku hojně a rádi sdílíme na sociálních sítích nádherné fotky Českého ráje od několika našich kamarádů-místních fotografů. Mají Český ráj prošlapaný z jedné strany na druhou, kolikrát kvůli pěkné fotce brzy ráno vstávali, už ani nedokáží spočítat a stále udivují nápaditostí svých fotografií. Tady je rozhovor s jedním z nich, Ondrou Holasem z Mnichova Hradiště.

Proč fotíš právě Český ráj?

Český ráj fotím, protože v něm bydlím. Mám to všude blízko a ke všemu mám velmi osobitý vztah. Je tu spoustu krásných míst, které mohu navštěvovat denně a nikdy se neomrzí.

Máš nějaké oblíbené místo?

Oblíbené místo? To je těžká otázka. Asi ne. Český ráj je dost velké území ( aspoň tedy z mého pohledu ) a každý kout má něco do sebe.

Máš nějaký oblíbený motiv?

Oblíbený motiv asi nemám, zkrátka fotím to, co se mi líbí :-)

Kolik asi fotek ročně v Českém ráji uděláš?

Kolik fotek? To jsi mě zaskočil. Abych řekl pravdu, tak netuším. Počítám, že jsou to určitě stovky, max pár tisíc . Ale finálně upravených jich mám jenom pár desítek :-)

Jakou loňskou fotku Českého ráje považuješ za nejlepší?

Já si dávám postupně různé cíle, kterých bych chtěl na určitých místech dosáhnout. Takže já to beru z pohledu nejlepší foto dané lokace, když už. Kdybych měl ale vybrat jednu fotku, která se mi okamžitě zobrazí před očima, je to Dlaskův statek v Dolánkách u Turnova (na titulní fotce).

Pokud naši účastníci v neděli po závodě zůstanou v Českém ráji, kam bys jim doporučili vyrazit, aby si i pro sebe udělali nějakou pěknou fotku?

Rozhodně bych doporučil Mariánskou vyhlídku a Drábské světničky.

Samozřejmě technická otázka. S čím fotíš?

Od úplného začátku fotím na zrcadlovky od Canonu. Nyní mám Canon EOS 6D.

Chceš „dvěstěpadesátce“ něco popřát?

Popřál bych ji v těchto těžkých časech pevné nervy s organizací a do budoucna zodpovědné běžce, kteří budou tolerovat přírodu okolo sebe.

Díky za rozhovor

 

Ondru Holase a jeho fotky najdete na facebooku nebo instagramu, určitě se mrkněte.