Ondřej Fejfar - Rozhovor

Před nastávající závodní sezónou jsme si povídali s Ondrou Fejfarem, horským běžcem, českým reprezentantem a ambasadorem závodu 250 ČESKÝ RÁJ.

Ondro, jak jsi využil letošní zimu?

Letos hodnotím zimní sezónu jako jednu z nejkvalitnějších. Podmínky přály jak na běhání, tak na lyže a já mohl odtrénovat vždy přesně to, co jsem potřeboval. Nejvíc jsem si to užíval na skialpech, které rozhodně neberu jako módní záležitost tohoto roku, ale jako osvědčený tréninkový prostředek. Dvakrát se nám také s přítelkyní podařilo vyjet do italského Livigna, kde jsme udělali ohromný kus práce a vytvořili si skvělý vytrvalostní základ pro další měsíce.

Jak máš vymyšlenou letní sezónu?

Už se to začíná pomalu rýsovat, ale stále je tam hodně otazníků s termíny a s jarní částí celkově. Když vše dobře klapne tak ještě v březnu bych měl běžet rychlou silniční desítku v Drážďanech a 10. dubna potom MČR v půlmaratonu v Pardubicích. Potom už bych se chtěl zaměřit především na kopce. Základem budou závody WMRA Světového poháru v běhu do vrchu, který se naplno rozjede v létě. V červenci mám také vymyšlenou krásnou tour tří závodů v Alpách tak uvidíme, zda vše klapne. Hlavním cílem však bude usilovat o splnění nominačních kritérií na Mistrovství Evropy a Mistrovství světa v běhu do vrchu.

Jaké jsou zatím informace od pořadatelů?

Zatím dost všelijaké. Z velkých zahraničních, ale samozřejmě i českých závodů, které se měly konat v dubnu či začátkem května, došlo k přeložení na pozdější měsíce. Nad koncem května a červnovými akcemi zatím visí otazník. Já pevně věřím, že nejpozději od června se vše začne vracet do normálu a závody, minimálně ty terénní a horské, se budou moc už konat bez omezení.

Co by mělo být vrcholem?

Vrcholem léta bude jednoznačně závod Světového poháru v běhu do vrchu v Janských Lázních, který bude pro české běžce zároveň nominačním závodem na listopadové MS v Thajsku. To by měl být potom ten absolutní vrchol. Je to však stále ještě daleko a všechno se může ještě změnit.

Často přeskakuješ mezi disciplínami, kde se cítíš nejlépe?

Mezi disciplínami občas trochu přeskakuji, to je pravda. Ale už ne tolik jako dřív, kdy jsem běhal dráhu, půlmaratony a skyrunning dohromady :-) Určitou pestrost mám ale rád a užívám si to. Nejlépe se však cítím na závodech v horách s délkou kolem dvou hodin (20 – 30 km) s náročnou, ale běhavou tratí, kde dokážu využít své síly v kopcích, ale také rychlých nohou z dráhové a silniční přípravy.

A potom také rád poznávám nová místa, nové terény, to mě hodně motivuje. Proto se mi vždycky dařilo na závodech v Americe. Také letos v koutku duše doufám, že bych se tam mohl po třech letech znovu podívat. Uvidíme.

Co se Ti líbí na dvěstěpadesátce a proč?

Jednak je to lokalita v podobě Českého ráje, který mám opravdu rád a v podstatě ho mám z mé domoviny (Vrchlabí) na dohled. Dříve jsme pod Kozákov jezdili s atletama pravidelně každé jaro na soustředění, na které mám krásné vzpomínky. A taky z Českého ráje, z různých jeho koutů, pochází všichni moji prarodiče, takže vlastně i já sám... :-)

Dál se mi líbí myšlenka štafetového závodu, který vede všemi atraktivními lokalitami Českého ráje a přidává ještě něco navíc. Přijde mi neuvěřitelné, že tak malé území nabízí tolik rozličných terénů, jaké byste si dokázali představit. Oceňuji také minimální cestování za předávkami a společné zázemí závodu v Sedmihorkách. Kladné reference od loňských účastníků však mluví za vše!

Jak se těšíš na spolupráci při letošním ročníku 250 ČESKÝ RÁJ?

Těším se moc! Díky tomu se do Českého ráje několikrát podívám a zaběhnu si třeba referenční úsek. Rád bych také pomohl všem účastníkům dvěstěpadesátky s přípravou, aby se vyvarovali chyb a závod si tak naplno užili. Pro začátek jsem spolu s pořadateli připravil několik tréninkových tipů, které mohou přijít vhod. A tím to zdaleka nekončí.

Děkujeme za rozhovor a držíme palce!

Ondru můžete sledovat na Facebooku, Instagramu nebo jeho blogu www.horskybezec.cz. Čeká ho našlapaná sezóna, tak mu fanděte prosím!