250 ULTRA

Dvěstěpadesátka inspiruje. Lenka Berrouche (strava profil) a Ondřej Jerhot (strava profil) vyrazí v pátek 25.8. ráno na trasu našeho závodu s jasným cílem: Uběhnout celou dvěstěpadesátku na jeden zátah, prostě 250 ULTRA. Trošku jsme je vyzpovídali a vás vyzýváme: Tipněte si, za jak dlouho to dají?

Jak vás napadlo zaběhnout si dvěstěpadesátku na jeden zátah?

Lenka: V tomhle já nejedu. To ať si vysvětlí Ondra. Nikdy by mě taková věc ani ve snu nenapadla . Ale prej že je to pěkná trasa a bude to fajn. Původně jsme to chtěli běžet v řádném termínu, ale prej bychom pak byli unavení na afterparty 😇.

Ondra: Na štafetové závody typu 250ČR jezdím kvůli kamarádům, ale když za víkend naběhám 3 krát 10 kilometrů, tak se necítím úplně naplněn. Tak jsem si říkal, že by nebylo marný to zkusit na jeden zátah – alespoň si člověk konečně proběhne všechny úseky, žejo.

Jaké máte zkušenosti s podobnými výzvami?

Lenka: No jo, něco málo už zaběhnuto každej z nás máme. I pár společných projektů. Mezi ty společné a zdárně dokončené patří třeba dvojité a trojité oběhnutí pár kopečků v Lužických horách v rámci výzvy Prominentní vrcholy Lužických hor, kterou pořádá Martin Bláha. A mezi ty společné a nezdárně dokončené (zatím!) řadíme přeběh Krušných hor.

Ondra: No tak pár delších závodů a výzev už jsem běžel. Třeba Ultrabalaton, což je 220 km okolo Balatonu, Mauerweglauf (100 mil okolo berlínské zdi), závod na 200 km Oh Meu Deus v Portugalsku a naposledy s Lenkou 500 km Oslo Bergen trail. A Lenka se nepochlubila, ale myslím, že její loňská série tří dvousetmílovek ve Walesu hovoří za vše.

Jak jste se dostali k utra závodům?

Lenka: To si tak člověk běhá a běhá. a najednou ultra běhá .

Ondra: Když jsem si nainstaloval na mobil první běžeckou aplikaci (tehdy to bylo Endomondo), tak jsem fascinovaně zíral na výkony některých borců a říkal si, že to není možný. Časem jsem ale začal běhat víc a víc a byl jsem zvědavý, jestli něco takového taky dokážu. A ukázalo se, že jo 😊.

Na který závod rádi vzpomínáte?

Lenka: Jednoznačně letos v červenci závod Oslo - Bergen Trail. 500 kilometrů norskou divočinou. To byl náš společný závod. Jinak pro mě ještě loni seriál tří závodů ve Walesu v délce 200 mil. Wild Horse 200.

Ondra: Každý závod je něčím nej… Nejdelší a nejtěžší (ale zároveň možná i nejkrásnější) byl určitě ten poslední (Oslo Bergen Trail), protože po sedmi dnech v mokru byly chodidla rozsekaný na maděru. Fascinující jsou ale i závody na 24 hodin, kdy se běží na okruhu – to je čistá esence běhu!

Co vás přitahuje na zdolávání tak velkých vzdáleností?

Lenka: Sebepřekonávání se. A sebepoznávání se. Moc mě i baví to, jak se člověk dostává v průběhu z různých krizí. Páč žádná krize netrvá věčně, že jo. Tohle poznání se dá celkem dobře uplatňovat i v normálním, neběžeckém, životě

Ondra: Tak určitě mě láká dokázat si, že to dokážu. Ale taky je prima mít pak o čem kecat v hospodě u piva.

Jak řešíte únavu? Jídlo? Motivaci?

Lenka: Spím. Jím... No, dobrá. Někdy si pomůžu kofeinem. Když nezabírá, tak ulehnu a 5 minut se vyspím. Někdy i minut deset. Na nějakou dobu to zase zabere. Jídlo podle toho, na co mám chuť. A to bývá dost různé. Někdy se cpu gumovými bonbony a čokoládou. Jindy si dám slaninu s chlebem 😊. A ta motivace. toť otázka, ale asi zkusit něco nového. zkusit, jestli to dokážu. Hledat (a doufat, že nenajdu) nějaké limity.

Ondra: Jídlo moc neřeším. Jsem zvyklý jíst normální věci, třeba rohlík se salámem a se sýrem. No a když nejde příliš o čas, tak si rád dám polévku v hospodě po cestě (pokud je). S únavou je to jednoduchý, prostě běžíš, dokud můžeš, a když už nemůžeš, tak si odpočineš. No a motivace? Jednoduše nemám rád DNF, no…

Jakou máte taktiku na 250 ULTRA?

Lenka: Vystartovat. Běžet. Doběhnout.

Ondra: Bude to jako vždycky – na začátku nadšení a trochu nervozity, aby to dopadlo. Pak bude následovat dlouhé období, kdy si budu nadávat, kterej debil si tohle vymyslel a proč to vlastně dělám, no a nakonec (doufejme) euforie z toho, že jsme to dokázali.

Může se k vám na trase někdo přidat?

Ondra: Určitě, budeme rádi. Před vyběhnutím zveřejníme odkaz na garmin live track, tak uvidíte, kde zrovna budeme. Pokud se budete chtít přidat, přineste nám prosím trochu vody, hlavně jestli budou taková vedra jako teď. Dík.

Držíme palce!

 

Otázka pro naše čtenáře: Jaký čas zapíší Lenka s Ondrou po doběhu 250 ULTRA? Tipujte! Tři nejbližší odhady od nás dostanou nějakou pozornost. Tipujte do pátku 25.8. 9:00 na našem facebooku nebo strava klubu.

 

PS. Všechny fotky jsou ze závodu Oslo-Bergen trail, který Lenka s Ondrou vyhráli.