Jak MAPY.CZ pomáhají dvěstěpadesátce

Mezi technologické partnery dvěstěpadesátky patří také oblíbený mapový portál Mapy.cz. Na závodě je najdete u popisu trasy, exportu do hodinek, tištěného itineráře nebo mapy celého závodu. Kvalitní mapy, dobrý popis a nepřehlédnutelné značení jsou naprosto zásadní, aby závodníky dvěstěpadesátka bavila a nikde se neztratili. O Mapách, a nejenom o nich, jsme si povídali s manažerem týmu Mapy.cz Martinem Jeřábkem a manažerem kartografické redakce Pavlem Žemlíkem.

Kdys měl ve stručnosti Mapy.cz představit, kolik mají uživatelů a jakou oblast pokrývají?

[Martin] Služba Mapy.cz poskytuje od roku 2015 svým uživatelům aktuální dopravní informace a umožňuje vyhledat atraktivní místa v jejich okolí. Nabízí tipy na zajímavé výlety, ať už pěšky, na kole, nebo autem. Samozřejmostí je i doporučování a možnost hodnocení nejbližších restaurací, hotelů nebo výpis zastávek městské hromadné dopravy. Mapy.cz prostřednictvím počítače nebo mobilního telefonu denně využije kolem 1,2 milionu lidí a v sezóně až dva miliony uživatelů.

Kdo Mapy.cz dělá? Jak velký je to team?

[Martin] O historii vývoje Mapy.cz udržujeme aktuální informace na Wikipedii. Na Mapách aktuálně pracuje kolem 80 lidí, ať už v rámci produktového týmu, vývoje nebo na údržbě mapových dat. Další kolegové i brigádníci nám potom pomáhají v rámci infrastruktury, marketingu, komunikace a dalších specializací. Mapový tým působí nejen na centrále v Praze, ale i na našich regionálních pobočkách. Dá se vlastně říci, že na celém území České republiky.

Kde získáváte mapové podklady, letecké snímky a panoramata?

[Pavel] O mapový obsah se stará naše vlastní mapová redakce. Data udržujeme aktuální i díky přispění našich aktivních uživatelů. Mimo území České republiky je potom našim hlavním zdrojem map projekt OpenStreetMaps, jehož cílem je komunitní tvorba volně dostupných geografických dat. Obsah, jako jsou třeba letecké nebo panoramatické snímky či tematicky zaměřená mapová data, nakupujeme od třetích stran. Od loňského roku spolupracujeme například s holandskou špičkou v oboru panoramatického snímkování, společností Cyclomedia.

Několikrát se nám stalo, že jsme si naplánovali běžecký úsek po nějaké lesní pěšině, která nebyla na mapě. Na infolinku Mapy.cz jsme poslali popis a fotky a „nová“ pěšinka se na mapě objevila během několika málo dní, což je super. Jak vlastně probíhá aktualizace map a kdo na ní pracuje?

[Pavel] Aktualizaci map se intenzivně věnuje již zmiňovaná interní mapová redakce. Ta upravuje naše mapové podklady nebo (v případě zahraničí) přidává či opravuje nové elementy v mapových podkladech v rámci OpenStreetMaps. Uživatelských příspěvků, ať už hlášení chybějících jevů v mapě nebo žádostí o nové funkce, nám přichází denně desítky.

Hodně běžců používá navigaci v mobilní aplikaci Mapy.cz, aby je slovně provázela závodem a do sluchátek si nechávají napovídat, kdy a kam odbočit. Předpokládali jste, že i takovým způsobem se budou mapy používat?

[Martin] Jednou z našich cílových skupin jsou turisté a sportovci, a proto chceme, aby nejen naše navigace podporovala i jimi využívané uživatelské scénáře. Koneckonců velká část týmu Mapy.cz používá náš produkt i ve svém volnu a pro své sportovní aktivity.

Na jaké nové funkce se můžeme těšit?

[Martin] V současnosti pracujeme na dalším vylepšení navigace autem a na rozšíření možností uživatelského hodnocení bodů zájmu, které v posledním roce značně nabývá na popularitě. Vylepšujeme i kvalitu a možnosti mapového hledání, která je základní funkčností aplikace Mapy.cz a do značné míry určuje míru spokojenosti s produktem.

Děkujeme za rozhovor

 

Základní data o aplikaci Mapy.cz:

  • Návštěvnost kolem dvou milionů DAU (Daily Active Users) v sezóně (web a mobilní aplikace
  • Čtyři miliony aktivních instalací dohromady na Android a iOS (ČR má 10 milionů obyvatel)
  • Mapy.cz v posledních letech pravidelně vyhrávají ocenění v oborové soutěži Křišťálová lupa v kategorii Nástroje a služby
  • V poslední době se Mapy.cz soustředí na vylepšení navigace autem a jako jedny z prvních nabídly uživatelům i podporu Android Auto
  • Pro zajímavost: Mapy.cz, v rámci své CSR role, nabízejí zcela unikátní taktilní verzi pro uživatele s poškozením zraku tzv. haptické mapy