Noční obloha na dvěstěpadesátce

Ahoj běžci a běžkyně, pojďme se spolu podívat co se bude během letošního ročníku 250tky odehrávat nad našimi hlavami.

Většina z nás vystartuje s pohledem na zářící sluneční kotouč. Ano bude tam! Kluci prý letos ještě víc připlatili, aby vše vyšlo … Kolem osmé hodiny večerní už bude slunce hooodně nízko nad obzorem a začne se poměrně rychle smrákat. Takže poslechněte organizátory a po půl osmé si čelovku určitě vezměte... byť to v době výběhu na trať může vypadat jako naprostá blbost. Běžím přeci minimálně v tempu 3:30 do kopce 😡, takže do setmění budu už dávno na baru, ale věřte, že ne vždy se vše podaří …. ostatně máme s tím své zkušenosti. Na 1. ročníku 250tky jsem získali cenu Bludiček … heč! 🙂

Ale pojďme se vrátit k tomu co se bude dít na nebi. Celou první půlku noci vás bude ze západu při běhu sledovat velmi jasná “hvězda”. Bude tak jasná, že si někteří z vás budou myslet, že je sleduje UFO. Ale žádný strach, UFO to opravdu není …. Kluci prý testují nové sledovací zařízení, takže pozor ať si někde byť nechtěně nezkrátíš trasu! Kromě klasických kontrol na trati, kteří po vás budou chtít heslo, mají kluci i toto tajné zařízení. Pojďme mu říkat třeba Venuše …. Kousek od něj, respektive na spojnici mezi ní a Měsícem, najdete malou načervenalou tečku - planetu Mars. Ta je teď od vás 293 mil km daleko, takže k ní až někdy příště. Ale pokud byste si chtěli vyzkoušet, jak daleko je právě teď Mars od Slunce, stačí si dát 250tku milionkrát za sebou! Kdo jde do toho? S kým z vás se v neděli uvidím na startu?

Krom Venuše, Měsíce a Marsu budou západu dominovat jasné hvězdy zimní oblohy. Procyon (nejníže) a Pollux s Castorem, které najdete opravdu kousek od Venuše. Na severozápadě pak můžete pozorovat Capellu (zřejmě Žízeň), jak stejně jako vy poctivě ladí formu na Afterpárty.

 

A pro ty co se na trati nedejbože ztratí a nebude jim fungovat GPSka, přidávám ještě aktualizovanou verzi loňského předzávodního rychlokurzu orientace na obloze ….

Ztratili jste se? Gpska nefunguje, mapy nenavigují a vy víte jen to, že to máte pálit na jih? Nevadí támhle ty jasné hvězdy, to je přeci Velký vůz! Pokud prodloužíte jeho oj, narazíte na zdánlivě nejjasnější hvězdu na obloze (Arcturus, ne teď nemyslím to UFO na západu). Když 5x protáhnu vzdálenost mezi předními koly, jsem na Polárce. Tím směrem je přeci sever … jsem zachráněn a můžu makat dál. Kdybych pohledem pokračoval přes Polárku dál, dostanu se na další výrazné souhvězdí Casiopea (to je to dvojité V na obloze). Teď když vím, kde jsou světové strany, si mohu na chvilku oddechnout a zahledět se na nebe plné hvězd a hledat nějaká souhvězdí … je jich teď vidět asi 50, tak se zkuste zahledět a nějaké objevit. Přímo nad vámi v mléčné dráze (to je ten světlý pruh co se táhne od SZ na JV) letí kolem hvězdy Vegy nádherná Labuť, mezi Malým a Velkým vozem se táhne Drak a tam pod velkým vozem sedí hrdý Lev … Jestli ale nechcete ztrácet čas hledáním, můžeme si je pak ukázat v cíli na Afterpárty …. Teď se jen rychle zorientovat a vyrazit správným směrem … Ve 2:07 vám s tím pomůže i sám Saturn, který se jako jasná hvězdička objeví nad východním obzorem …. O 2 hodiny později se k němu přidá ještě jeho větší bratr Jupiter (3:52) a velmi opravdu velmi slabý Merkur (4:27). Ale to už jsme krátce před východem Slunce (5:09) a tak pravděpodobně zanikne v ranních červáncích …

Speciálně pro účastníky dvěstěpadesátky připravil Standa Poddaný, kapitán teamu ForViktorie. Děkujeme!