Značení, navigace a jak se neztratit

Kromě atraktivní trasy vedoucí Českým rájem, kterou jsme pro Vás připravili je důležité, abyste si závod náležitě užili a nikde nebloudili. K tomu přispěje kvalitní značení trasy, ale také Vaše příprava před závodem. Tady jsou naše doporučení.

Mapové podklady

Jednotlivé úseky jsou podrobně popsány na našem webu. U každého najdeš základní informace, detailní popis trasy a mapu s výškovým profilem. Kromě toho je možnost stažení GPX souboru pro navigaci v mobilu (např pro aplikaci MAPY.CZ) nebo odkaz na trasu pro hodinky GARMIN. Přečti si návod, jak nahrát trasy přímo do hodinek.  Kromě tohoto online řešení je každý úsek k dispozici jako PDF soubor určený k tisku, kde jsou doplněné informace o místě předávky. Určitě doporučujeme si své úseky vytisknout.

Start a cíl

Naši novou startovní a cílovou bránu nepřehlédneš. Mezi námi ji říkáme "brána borců". Tady vše začíná a končí.

Předávky

Předávky budou vždy označeny logem závodu a budou je obsluhovat vždy minimálně dva organizátoři. Povinností organizátora je zkotrolovat, že v na zemi vyznačeném prostoru dojde k předání štafetového medailonu a zaznamenat s číslem vybíhajícího borce čas předávky. Povinností běžce je se při příchodu na předávku náhlásit obsluze. Fyzické předání štafetového medailonu pod kotrolou obsluhy je jediný způsob, jak vedle férovosti závodu zajistit i funkční průběžné výsledky všech družstev.

Značení na trati

Značení na trati je řešeno pruhovaným červeným "mlíkem" s logem závodu. Červená barva výrazně kontrastuje s okolím. Značení je standartně jednoduché, nebo zdvojené na důležitějších místech jako změna směru nebo křižovatka. V noci bude značení doplněno o reflexní odrazky, které se v minuléých ročnících velmi osvědčily. Ani na rovné silnici nebude značení nikdy dál než 200 metrů od sebe.

Odbočky, změny směru

Na důležitých místech bude značení výrazně nápadnější a bude doplněno bílými plastovými šipkami. Šipka je pro noční úseky opět doplněna reflexními samolepkami, takže značení bude v noci skutečně nepřehlédnutelné. Tyto šipky jsou zároveň pokusem o oficiálnější a hůře demontovatelné značení a tedy pokusem o zmírnění sabotérské čínnosti a jejích dopadů na závodníky. Na druhou stranu děláme výhradně demontovatelné a ukliditelné značení, takže ho může odstranit i ten, kdo nám nefandí.

Sdílení polohy v teamu

Po špatných zkušenostech z minulosti nebude každý team vybaven GPS trackerem. Na základě Vámi uvedených referenčních časů bude výsledková aplikace neustále informovat o předpokládaném času předávky. Pokud ale chcete znát přesnější polohu Vašeho kolegy přímo na trati, využijte některou z mobilních komunikačních platforem (messenger, whatsapp, signál) a funkci sdílení polohy. Ještě lépe funguje Live track pro hodinky Garmin. Určitě doporučujeme si v teamu vytvořit nějakou komunikační skupinu, sdílení polohy je pak příjemný bonus.

Povinná noční výbava

Pro vaši bezpečnost, ale také lepší orientaci v noci je zásadní dobrá čelovka (např značky SILVA) a dostatek reflexních prvků. Čelovku si určitě předem řádně vyzkoušejte a dobijte nebo kupte nové baterky. A v noci určitě s sebou mobil. Povinnou noční výbavu budou organizátoři na startu nočních úseků kontrolovat. Při vybíhání do úseku v čase mezi 19:30 a 5:00 hod je povinnen každý běžec na trati být vybaven funkční noční výbavou (čelovka, mobil, reflexní prvky, blikačka)

Přejíždění auty mezi předávkami

Pro řidiče jsme připravili pro každý přejezd mezi předávkami mapu přejezdu autem, tak aby nemuseli studovat Český ráj a přemýšlet, jak se zvládnou rychle přemístit na další předávku. Najdeš opět na stránce s popisem každého úseku. Navržené trasy prosím dodržujte, jsou navrženy na základě místní znalosti a znalosti průběhu závodu.

 

Ani přes veškerou snahu nemůžeme garantovat, že nám někdo značení těsně před závodem nepoškodí nebo nezničí. Dokonce jsme se setkali s velmi pracným nočním přeznačením trasy na falešný směr. Nastudujte si proto Váš úsek dopředu, nahrajte si trasu do mobilu nebo do hodinek, ať Vás případný výpadek nezaskočí.

Těšíme se na vás!