Průvodce závodu 250 ČESKÝ RÁJ

Základní informace

250 ČESKÝ RÁJ je běžecký štafetový závod. 250 kilometrů známými i málo navštěvovanými místy Českého ráje. Start je v pátek 11. září odpoledne ve sportovním areálu Maškova zahrada v Turnově, cíl v sobotu navečer v kempu Sedmihorky, kde je i celé zázemí. Závod absolvují 8 členné teamy a je rozdělen do 24 úseků, každý poběží třikrát přibližně 10 kilometrů. Team se mezi předávkami přesouvá dvěma auty.

Startovní listina

Na webu 250cz.cz je k nahlédnutí startovní listina s podrobným itinerářem pro každý team. Čas startu vychází ze zadaných referenčních časů jednotlivých běžců. Je důležité si naplánovat příjezd na start minimálně 30 minut před startem.

OPATŘENÍ PROTI CIVOD 19

Před začátkem závodu musí každý účastník prokázat potvrzení ohledně opatření proti COVID 19.

V prostoru startu je stánek s označení COVID POINT, kde musí každý účastník závodu osobně prokázat jedním z následujících způsobů splnění podmínek opatření proti nemoci COVID 19:

- potvrzení o dokončeném očkování

- negativní PCR test, ne starší než 7 dní

- negativní Antigenní test, ne starší než 72 hodin

- potvrzení o prodělané nemoci Covid 19, ne starší než 180 dní

- ve vyjměčných případech je možné si udělat na místě před obsluhou stánku samotest, který musí vyjít jako negativní (toto prosím z časových důvodů jen ve výjiměčných případech

Na základě tohoto prokázání obdrží každý účastník žluty náramek, který ho opravňuje ke startu do závodu.

Toto prokázání absolvují i pořadatelé, kteří obdrží taktéž náramky, ale jiné barvy.

Registrace na startu

Při předstartovní registraci od nás dostanete tašku se startovními čísly, čelenkou a stravovací kartičkou pro každého běžce a drobnými dárky od sponzorů. Dále parkovací karty pro auta a GPS čip, za který budeme vybírat zálohu 1000 Kč. Mějte prosím připravenou hotovost, díky! Pokud jste si objednali trička nebo ubytování, budete je mít Také ve startovní tašce pro celý tým.

V případě, že budete potřeboval udělat na poslední chvíli změny v teamu nebo pořadí úseků, operativně se bude řešit také v kanceláři registrace.

Registraci vyřizuje kapitán teamu, a proto v případě časového stresu pátečního odpoledne není nutné, aby na start vůbec přijelo druhé auto. Pouze v případě změny v členech týmu, je nutná fyzická účast nového běžce kvůli podpisu

Start

Startuje se po jednotlivých družstvech v minimálním intervalu 5 min. To Vám dá dostatek prostoru se společně vyfotit, probrat poslední detaily taktiky nebo běžce úvodního úseku doprovodit na prvních stovkách metrů. Následně po startu první (modré) auto odjíždí na první předávku (Pohoř, 6km, 10 min). Druhému autu doporučujeme, aby se vydalo do kempu a v klidu si zařídilo ubytování pro celý team. Na svůj start na Vyskři to má druhé auto pouze 15 minut – slibované malé přesuny

Vybavení pro běžecký úsek

Jednoznačně zásadní je volba vhodné obuvi, zvlášť za deště. Každá etapa je detailně popsána, což by mělo výběr mezi silniční a krosovou botou usnadnit. Protože úseky měří okolo deseti kilometrů, není nutné s sebou brát pití ani žádné energetické tyčinky, ale toto záleží na zvyklostech každého účastníka. Každopádně je zakázáno vyhazovat po trati jakékoliv obaly.

Běžec musí mít viditelně upevněné startovní číslo. Na předávce dostanete GPS tracker. Ten má velikost krabičky od sirek a je vhodné ho nést v ledvince, v uzavíratelné kapse nebo se často „ukryje“ do nákrčníku dvakrát omotaného kolem ruky.

Pro noční úseky je nutná čelovka, mobil a výrazné reflexní prvky. To budeme kontrolovat a bez toho není možné nikoho pustit do závodu. Každý, kdo startuje do svého úseku po 18:00 musí být vybaven pro noční úsek.

Ačkoliv není v denních úsecích bezpodmínečně nutné běžet s mobilním telefonem, určitě to doporučujeme. Každopádně pokud mobil, tak zároveň instalovaná a aktivovaná aplikace ZÁCHRANKA.

Předávky

Pro přejezdy mezi předávkami máte na mapě vyznačenou doporučenou trasu (najdete v PDF nebo na stránce popisu každého úseku). Místa k parkování je zobrazeno na mapě předávky a v případě potřeby se prosím na místě řiďte pokyny pořadatelů.

Sledujte na mapě pozici Vašeho přibíhajícího kolegy a s předstihem zhruba pěti minut se nahlaste u obsluhy předávky. Ta si ověří podle startovního čísla Vaši registraci, probere s Vámi problematická místa na trase a v případě nočních úseků zkontroluje povinné vybavení.

Předávka probíhá registrací u obsluhy a předáním GPS trackeru. V tom okamžiku vybíháte.

Český ráj není nafukovací, prosím snažte se zdržovat na předávkách opravdu jen na dobu nutnou.

Cíl

Cíl je umístěn do prostoru kempu v Sedmihorkách. Na stejném místě také probíhá předávka do posledního úseku, takže se dá očekávat spousta lidí a výborná atmosféra.

Poslední úsek je náročný a dlouhý. Věříme, že svého finišmena na posledních stovkách metrů podpoří kompletní team a všichni proběhnete cílem společně!

V cíli na Vás budou čekat originální medaile a občerstvení. Určitě si budete chtít udělat společnou fotku a probrat zážitky. V cíli bude připraven pěkný prostor na focení s velkým dřevěným logem závodu.

Vezmene si od Vás GPS tracker a vrátíme Vám zálohu.

Ubytování v kempu

Kdo si objednal ubytování v kempu, ať již se jednalo o chatky, pension nebo místo pro stan, dostane od nás při registraci ubytovací poukaz. S tím je potřeba jít na recepci v kempu Sedmihorky, vyřídit poslední formality a převzít klíče. Ubytování je již zaplaceno.

Pokud se někdo ještě rozhodne pro ubytování v kempu, je to možné, jen se to musí řešit s kempem napřímo.

Informace během závodu

Na webu je připravena speciální sekce s názvem „výsledky“. Už dneska tu máme publikovanou startovní listinu s itinerářem pro každý team a popisem jednotlivých úseků. Během závodu tu bude možnost na mapě průběžně sledovat běžce, kde se právě nacházejí. Dále zde budou průběžné časy na jednotlivých předávkách, což znamená aktuální výsledky pro každý team online. Kromě toho zde budou záběry webových kamer na trati, budeme publikovat aktuální informace z centra dění a fotky, které budou pořizovat naši fotografové v terénu. Bude to pro vás brána do online světa závodu 250 ČESKÝ RÁJ.

Co dělat v neděli po závodě?

Pokud zůstaneš v neděli po závodě v Českém ráji, nabízí se celá řada možností, jak zajímavě strávit volný čas. Je jen na Tobě, půjdeš navštívit nějaké klasické lákadlo (Trosky, Valdštejn...) nebo půjdeš do aktivní zábavy (šifrovací hry, lodě, koloběžky. Programu na neděli věnujeme samostatný článek.

Závěrečná prosba

Víkend společně strávíme v nádherném prostředí Českého ráje. Buďte prosím maximálně ohleduplní ke zdejší přírodě a neodhazujte nikde obaly od iontových nápojů, gelové tyčinky nebo jiný odpad. Je jen několik málo potenciálních důvodů k diskvalifikaci teamu, ale odhazování odpadků na trase závodu k nim jednoznačně patří. Děkujeme za pochopení.